CSOK-os összeférhetetlenségek

2017. augusztus 25., címkék: vállakozás

Tavaly szeptember óta a CSOK igénylőjének cége nem vehet részt a CSOK-os ház építésében. Közeli hozzátartozók, élettársak vállalkozásait sem lehet megbízni. Azóta több olvasónk is érdeklődött a kizárás pontos szabályaival kapcsolatban. Vonatkozik-e ez a szabály az adó-visszatérítésre is? Saját tervezésű házhoz igényelhető CSOK? Ki építse meg a CSOK-os házat: generálkivitelező, vagy több fővállalkozó?

Kérdés: Tavaly ősszel fogtunk hozzá családi házunk építéshez. Mivel a férjem építési vállalkozó, kézenfekvőnek tűnt, hogy generálkivitelezőként – alvállalkozókat bevonva- ő építse meg új otthonunkat. Két gyermekünk után igényeltük volna CSOK-ot. Csakhogy időközben változott a szabályozás, s az új szabályok szerint férjem cége nem vehet részt az építésben. Mit tehetünk? Keressünk új generálkivitelezőt, vagy bízzunk meg minden munkafázissal fővállalkozót? Ez esetben műszaki ellenőrzésre is szükség lesz…
Válasz: A CSOK-ot csak akkor tudják igénybe venni, ha valaki mást bíznak meg az építéssel. A CSOK-ot igénylő, vagy közeli hozzátartozója, élettársa ugyanis nem rendelkezhet tulajdonnal az építést végző cégben. El kell dönteni, hogy melyik megoldást válasszák: új generálkivitezőt bízzanak- e meg, vagy több fővállalkozóval kössenek- e szerződést. Ehhez azt érdemes átgondolni, hogy az áfa szempontjából melyik megoldás kedvezőbb Önöknek. Ha generálkivitelezőt bíznak meg, akkor nem lesznek jogosultak áfa-visszatérítésre. De ez esetben a generál – ha a ház nem nagyobb 300 négyzetméternél - 5 százalék áfával tud számlázni. (Az 5 százalékos adó a teljes építési költségre vonatkozik.) Ha több vállalkozóval kötnek szerződést, akkor marad 27 százalék az áfa, de azt (részben vagy teljes egészében) visszakaphatják adó-visszatérítésként. Erre kétmillió forintig van lehetőség. Hogy melyik megoldás éri meg jobban, a bekerülési költségtől is függ. Alacsonyabb bekerülési költség esetén az áfa-visszatérítés jobb, mint az öt százalékos áfa. Hiszen nettó 18,5 millió forintig akár a teljes áfa visszakapható. Efölött az összeg fölött azonban elkezd olvadni az adó-visszatérítés előnye. A fordulópont nagyjából nettó 22,7 millió forint, efölött már jobban járnak az 5 százalékos áfával. Ha több fővállalkozó kivitelezőt bíznak meg, akkor valóban szükség lesz műszaki ellenőrre is.

Adó-visszatérítést sem lehet kapni, ha részt veszünk az építésben?

Kérdés: A fiamék házát építeném. A CSOK-nál nem megengedett, hogy közeli hozzátartozó cége végezze az építési munkát. Az adó-visszatérítésnél is kizáró ok, ha rokon építi a házat?
Válasz: Az adó-visszatérítésre ugyanaz a jogszabály vonatkozik, mint a CSOK-ra (a 16/2016-os kormányrendelet.) Így a szabályai sok mindenben megegyeznek a CSOK-osakkal. Az igénylőknek ugyanazokat a feltételeket kell teljesíteniük, és az igénylés folyamata, a szükséges dokumentumok is hasonlóak. Sőt, a támogatást igénybe vevőknek ugyanolyan kötelezettségeket kell vállalni, mint a CSOK-ot felvevőknek. Rájuk is vonatkozik a 10 éves ott lakási-kötelezettség. Ez idő alatt sem eladni, sem kiadni nem lehet azt a házat, amelynek építéséhez adó-visszatérítést vettek igénybe. Az épületre itt is rákerül az állam jelzálogjoga, és elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre. (Ez azt jelenti, hogy csak akkor lehet eladni, vagy jelzáloghitel fedezetként felhasználni az ingatlant, ha a kormányhivatal ehhez hozzájárul.) És itt is - akárcsak a CSOK-nál vállalni kell azt, hogy az építési költségek legalább 70 százalékáról névre szóló számlával fog rendelkezni az igénylő. Az adóvisszatérítés szabályainál a jogszabály több ponton visszautal a CSOK szabályokra. Köztük arra a pontra is, ami megtiltja a saját- vagy közeli hozzátartozó, élettárs cégével történő kivitelezést. (Közeli hozzátartozónak számít a házastárs, a szülők, nagyszülők, gyerekek, unokák és a testvérek.) Így ha ön közeli hozzátartozóként részt vesz az építésben, akkor a fia családja adó-visszatérítésre sem nem lesz jogosult.

Saját tervezésű házhoz igényelhető CSOK?

Kérdés: Tervezőként megterveztem a saját házunkat, amelynek építéséhez szeretnénk CSOK-ot igénybe venni. A kivitelezést idegen végezné. Az a kitétel, hogy a CSOK-os ház építésében nem működhet közre az építtető, a tervezésre is vonatkozik? Vagy csak az építési vállalkozó nem építheti meg a saját házát?
Válasz: A jogszabály szerint CSOK abban az esetben kapható, „ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.” A korlátozás tehát az építési tevékenységre vonatkozik. Hogy mi számít építési tevékenységnek, annak meghatározását az építési törvényben találjuk. E szerint az építési tevékenység: építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, karbantartása, javítása, lebontása, elmozdítása érdekében végzett építési-szerelési vagy bontási munka végzése. A tervezés tehát nem tartozik az építési tevékenység fogalmába, így a jogszabály nem tiltja azt, hogy a saját tervezésű házhoz CSOK-ot igényeljenek. Szarvas Norbert CSOK szakértőnk ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy bár jogszabályi akadálya nincs, a bank belső szabályzata tilthatja ezt, ezért érdemes a bankkal is egyeztetni e kérdésben.

Forrás: Új Média Kft.

Amennyiben kérdésed van, keress minket a megadott elérhetőségek valamelyikén!