Meddig lehet valaki tartósan határozott idejű alkalmazott?

2017. július 28., címkék: foglalkoztatás, vállalkozás

Lehet-e az alkalmazottakat folyamatosan, éveken át határozott idejű munkaviszonyban foglalkoztatni? Előnyös ez a munkáltató számára?

Szeretnénk egy rossz beidegződést eloszlatni. A nagyon hosszú határozott idejű munkaviszony nem jó a munkáltatónak. A határozott idejű munkaszerződésnél nincs külön felmondás, a szerződés magától felbomlik. Legtöbbször egy előre megadott határidő elérése után, de nem csak ez lehet. Lehet határozott idejű szerződést kötni egy feladat elvégzésére is. A munka tarthat két hónapig vagy hat hónapig is, de a szerződés addig él, amíg az adott munkát be nem fejezik. Egészen rövid időre is köthető: például fuvarozók köthetnek járművezetővel határozott idejű munkaszerződést egy adott fuvarfeladat elvégzésére is. Sok vállalkozás csak így, kizárólag határozott idejű szerződésekkel hajlandó embereket foglalkoztatni. Egyes helyeken egy éves szerződéseket kötnek, de akadnak olyan vállalkozások is, melyek alig kötnek 3-6 hónapnál hosszabb szerződéseket.

HOSSZABBÍTHATÓ-E A HATÁROZOTT IDEJŰ SZERZŐDÉS?

Sokakban még mindig élnek a régi Munka Törvénykönyve szabályai, melyek egy időben erősen korlátozták a szerződések hosszabbítását. Most ez könnyebb. A fő szabály, amire ügyelni kell: határozott idejű szerződése egy dolgozónak maximum 5 éven át lehet. Az 5 éves korlát akkor is érvényes, ha közben a szerződése lejár, de fél éven belül visszakerül ugyanahhoz a munkáltatóhoz. Ha fél évnél hosszabb kihagyások vannak, akkor már megszakad a folyamatosság, azt nem kell egybe számolni. Ezen az 5 éven belül nincs olyan korlátozás, hogy hányszor lehet hosszabbítani a szerződést. Hosszabbítás csak akkor történhet, ha ahhoz munkáltató jogos érdek fűződik. Azaz a munkáltatónak meg kell tudnia indokolni, hogy mi szükség van a korábbi szerződés meghosszabbítására, vagy arra, hogy valakit folyamatosan határozott idejű szerződésekkel foglalkoztassanak. Ez nem egy nagy korlátozás, de jelzi, hogy valamilyen érvelésre azért szükség van. Nem lehet csak azért folyamatosan határozott időben alkalmazni valakit, mert a munkáltatónak ez jobban tetszik.

MIÉRT JOBB A HATÁROZATLAN IDEJŰ SZERZŐDÉS?

Sok vállalkozó azért köt határozott idejű szerződéseket, mert úgy vélik, hogy így egyszerűbb lesz elküldeni az alkalmatlannak bizonyuló dolgozókat. Valójában a határozatlan idejű dolgozótól sokkal egyszerűbb megszabadulni, ha szükség van az elküldésére. A határozatlan idejű munkaszerződés bármikor felbontható a törvényes felmondási idő betartásával. A felmondási idő 30 nap, ezt csak 3 év munkaviszony után kell 5 nappal meghosszabbítani. Akit alkalmatlanság miatt küldenek el, az viszont valószínű, hogy nem töltött még 3 évet a mostani munkakörében. A határozott időre felvett dolgozónak nem lehet így felmondani. Továbbra is él az a szabály, hogy idő előtti felmondás esetén a munkáltatónak ki kell fizetnie a teljes határozott időre szóló bért (maximum egy évet). Ez alól csak az azonnali hatályú felmondás a kivétel. Azonnali hatályú felmondásra azonban csak nagyon kevés, rendkívüli esetben van lehetőség.
Ilyen, ha a dolgozó a munkával kapcsolatos kötelezettségét jelentős mértéjben megszegi

  • szándékosan,
  • vagy súlyos gondatlansággal.

Ilyen az is, ha olyan a magatartása, ami lehetetlenné teszi a foglalkoztatását. Például többször is részegen jön be dolgozni és ittas állapotban verekedni kezd a munkatársaival. Ez már egy elégséges ok az azonnali hatályú felmondásra. Ha egy vállalkozó bizonytalan abban, hogy a most kiválasztott dolgozóját sokáig akarja-e foglalkoztatni, akkor kössön vele határozatlan idejű szerződést, 3 hónap próbaidővel. A próbaidő 3 hónapja alatt indoklás és felmondási idő nélkül bármikor felbonthatja a szerződését. A próbaidő letelte után 30 nap felmondási idővel felmondhat neki. Végkielégítést csak 3 év munkaviszony után kell fizetni, addig nem jár. A be nem váló dolgozó elküldésének ára tehát maximum a 30 nap felmondási idő munkabére lehet. Ha viszont köt vele egy szerződést 12 hónapos határozott időre, de a negyedik hónapban el kellene küldeni, akkor a munkáltató sokkal rosszabbul jár: ki kell fizetnie 8 havi távolléti díjat (alapbért). A határozott időre felvett dolgozónak a próbaidő lejárta után nagyon nehéz felmondani.
Erre a törvény a következő esetekben ad lehetőséget:

  • rendkívüli esetek (pl. rendszeresen részegen jön be dolgozni és kárt okoz)
  • ha felmondás oka a munkavállaló képessége. Azaz, ha kiderül, hogy egyáltalán nem ért ahhoz a területhez, amivel dolgoznia kell.

Összegezve: a határozott időre kötött munkaszerződés sokkal kevésbé biztonságos a vállalkozás számára, mintha határozatlan idejű szerződést kötne az új dolgozókkal. Határozatlan idejű szerződésnél nagyobb a munkaadó mozgástere, több lehetősége van megszabadulni a számára feleslegessé váló alkalmazottaktól.

Forrás:Új Média Kft. 

Igény szerint, cégünk elkészíti a megfelelő munkaszerződést alkalmazottai számára. Keressen minket bizalommal a megadott elérhetőségek valamelyikén!