Be kell jelenteni a 2 millió forint fölötti készpénzes kifizetéseket

2017. július 7., címkék: vállalkozás

A feketegazdaság elleni intézkedések részeként a kormány évek óta igyekszik korlátozni a vállalkozások nagy összegű készpénzes forgalmát. Jó tudni, hogy minden alkalommal külön be kell jelenteni, ha egy vállalkozás valakinek 2 millió forint fölötti összeget készpénzben fizet ki.

A készpénzfizetés korlátozására két előírás vonatkozik:

  • vállalkozások egymás közt 1,5 millió forint fölött nem fizethetnek készpénzzel
  • ha nem két vállalkozás vesz részt az üzletben (pl. a vállalkozás egy magánszemélytől vásárol), akkor a 2 millió fölötti készpénzes kifizetésekről kell külön bejelentést küldeni a NAV-nak.

Kinek kell bejelenteni a 2 milliós kifizetést?

A bejelentést annak kell megtennie, aki kifizeti a 2 millió forint feletti összeget készpénzben. Annak tehát nem kell bejelentést tennie, aki kapja a pénzt, csak annak, aki kifizeti. Vállalkozások közötti forgalomban általában nincs is mit bejelenteni, mert eleve nem lehet 2 milliós készpénzes kifizetés. Többnyire max. 1,5 millió lehet, kivéve, ha az egyik fél nem kötelezett vállalkozói bankszámla nyitására. (Ilyen pl. a nem áfakörös, azaz alanyi áfamentes egyéni vállalkozó.)
Akkor kire vonatkozik a kötelezettség?
Minden más olyan esetre, amikor egy vállalkozás valaki (akár magánszemély) számára kifizet 2 milliónál nagyobb összeget.
Néhány példa erre:

  • egy cég magánszemélytől vásárol valamit 2 millió forint feletti értékben és készpénzzel fizet
  • egy cég egy nem áfaköteles vállalkozás számára fizet 2 millió forintot
  • alanyi áfamentes egyéni vállalkozó cégtől vagy magánszemélytől vásárol valamit 2 millió forint felett, és készpénzzel fizet stb.

Magánszemélynek semmit sem kell bejelentenie. Tehát ha magánember vesz egy autót vagy ingatlant készpénzért, akkor sem kell semmit sem nyilatkoznia erről. Az előírás csak a vállalkozásokat érinti. Ha viszont egy vállalkozó akár magánszemélytől, akár cégtől vásárol valamit és 2 millió fölötti összeget készpénzzel fizet ki, akkor erről nyilatkoznia is kell a NAV felé 15 napon belül.

A bejelentés alól a munkabér és a munkaviszonyhoz kapcsolódó más kifizetések mentesülnek.

Magyarán bérfizetést, megbízási díj, napidíj stb. kifizetését akkor sem kell bejelenteni, ha az túllépi a 2 millió forintot. A bejelentés elmulasztását a NAV nagyon is szigorúan veszi. Már akkor is büntethető a vállalkozó, ha a 15 napos határidő után küldi el a bejelentését. Vállalkozások ezen a jogcímen 500 ezer forintra bírságolhatók.

Forrás:Új Média Kft.

További kérdések esetén, keress minket a megadott elérhetőségek valamelyikén!