Blog

Bizonyos feltételek mellett a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járásának költségeit, amiből általában a munkáltatónak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége!

Az üzletszerű pénzkölcsön nyújtását rengeteg jogszabály szabályozza, van néhány követelmény is, aminek meg kell felelni. A kölcsön adott/kapott pénzösszeg kapcsán rengeteg kérdést kell tisztázni a szerződő feleknek. Nézzünk néhány tipikus esetet, amikor nem üzletszerű kölcsönszerződés jön létre a szereplők között!

KATA adózás

2018. március 9., címkék: adózás

A kisadózó vállalkozások tételes adója igen kedvező adózási forma, viszont itt is vannak feltételek, szabályok és kötelezettségek.  Az itt felsorolt dolgok csak töredéke annak, amit a KATA-s adózásról tudni kell. Nézzük a legfontosabbakat!

SZJA bevallás

2018. március 2., címkék: adózás
17SZJA

A magánszemélyek számára 2018.05.22. a személyi jövedelemadó bevallás, közismert nevén SZJA bevallás beküldési határidő.  A munkáltatóknak január 31.-ig kellett kiadni munkavállalóik számára az adóbevalláshoz szükséges  17M30-as nyomtatványokat. 
Idén is több féle módon lehet benyújtani a NAV-nak az SZJA bevallást. Nézzük is!

Külföldi megrendelő fuvarjának számlázáskor figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatást vállalkozásnak vagy magánszemélynek nyújtottuk. Ez határozza meg, hogy a fuvart áfával vagy áfa nélkül számlázzuk.