Munkába járással kapcsolatos költségek megtérítése

2018. március 29., címkék: foglalkoztatás, vállalkozás

Bizonyos feltételek mellett a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járásának költségeit, amiből általában a munkáltatónak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége!

Munkába járásnak számít a lakóhely és a munkavégzés helye közötti rendszeres oda-és visszautazás.  Ez történhet saját gépjárművel vagy akár közösségi közlekedéssel is. A munkáltató köteles ennek egy részét megtéríteni munkavállalói számára.  A törvényekben előirt szabályok és mértékek betartásával nem keletkezik adófizetési kötelezettsége sem a munkáltatónak sem a munkavállalónak.

Munkába járásnál a munkáltató a Korm. rendelet 4. § (1) bekezdése szerint az alábbi esetekben biztosíthat a munkavállaló számára adómentes költségtérítést:

  • a munkavállaló lakóhelye/tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
  • a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;
  • ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni;
  • a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

Ezen feltételek mellet, saját gépjárművel történő munkába járásnál a munkáltató köteles minimum 9 Ft/km költségtérítést biztosítani, adómentesen pedig maximum 15 FT/km összeg adható. Ennél magasabb összeget is meghatározhat, de az már adófizetési kötelezettséget von maga után. Ennél a költségtérítésnél a munkavállalónak üzemanyag elszámolást kell készítenie, amelyben feltünteti a nevét, címét, gépjárműve típusát, megtett km-ek számát, megtérítendő utazási költség összegét és az adott dátumot.

Közösségi közlekedésnél lehetőség van bérlettel vagy jeggyel történő elszámolásra is, ilyenkor a munkáltató a munkavállaló utazási költségének 86 százalékát köteles megfizetni.  Az elszámoláshoz a munkavállaló köteles leadni a munkáltatónak a cég nevére szóló utazási jegyet, bérletet.

Fontos tudni azonban, hogy a két féle költségtérítésből, munkavállalónként egyszerre csak egy fajta adható. Tehát, ha Meches Mária március hónapban megvette a helyközi bérletét, viszont voltak olyan napjai, amikor kocsival jött dolgozni, akkor vagy a kilométer elszámolást vagy a bérlettel történő elszámolást választja, hiszen csak az egyik féle költségtérítést fizetheti ki a munkáltató!

További kérdések esetén keress minket bizalommal!