Blog: vállalkozás

Kinek kötelező elkészíteni, milyen határidővel és mit kell tartalmazni az éves beszámolónak?

Bizonyos feltételek mellett a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járásának költségeit, amiből általában a munkáltatónak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége!

Az üzletszerű pénzkölcsön nyújtását rengeteg jogszabály szabályozza, van néhány követelmény is, aminek meg kell felelni. A kölcsön adott/kapott pénzösszeg kapcsán rengeteg kérdést kell tisztázni a szerződő feleknek. Nézzünk néhány tipikus esetet, amikor nem üzletszerű kölcsönszerződés jön létre a szereplők között!

Januártól új szabályok érvényesek az adósságok behajtására. A 3 millió forintnál kisebb tartozásokat csak közjegyzőn keresztül lehet behajtani, fizetési meghagyással. Az ilyen kisebb összegekkel nem lehet bírósághoz fordulni. A 30 millió forintnál nagyobb követeléseket viszont rögtön bírósági úton kell rendezni, fizetési meghagyás arra már nem bocsátható ki.

Sok vállalkozó csak utólag kap a fejéhez, ha nem vett észre idejében egy kedvezményt, egy megtakarítási lehetőséget. Ilyen az üzemanyag-megtakarítás kérdése is. Mit tehet a vállalkozó, ha utólag jön rá, hogy csökkenthette volna a költségeit az üzemanyag-megtakarítás elszámolásával?