Emelkedik az adómentes albérleti támogatás összege 2018-ban

2017. szeptember 8., címkék: vállakozás, adózás

Nagyobb értékben és több dolgozónak adhatunk albérleti támogatást adómentesen 2018-tól.
A maximális összeg akár 82 ezer forint is lehet havonta, adómentesen.  

Emelkedik az adómentes albérleti támogatás összege 2018-ban

Az albérleti támogatás jelenlegi feltételei

Albérleti támogatást adómentes juttatásként ettől az évtől adhat a munkáltató a dolgozóinak. Ennek a lakhatási támogatásnak ma az a feltétele, hogy a dolgozó munkahelye legalább 60 kilométerre legyen a lakóhelyétől, vagy a hazautazás tömegközlekedéssel legalább három órás utat jelentsen. Ekkor a munkáltató hozzájárulhat az albérleti költségeihez. Ez a hozzájárulás a mai szabályok szerint 5 évig adható, de évről évre csökkenő mértékben:

– első két évben a minimálbér 40 százaléka lehet a támogatási összeg,

– majd két évig a minimálbér 25 százaléka adható,

– végül, az ötödik évben a 15 százaléka.

A támogatás feltétele, hogy a szálláshelyről számlát kell kapnia a dolgozónak, azaz a feketén, adófizetés nélkül kiadott albérletek nem támogathatók. Ezt a támogatást azért emelték be 2017- től az adómentes juttatások körébe, hogy segítsék vele a munkaerő áramlását. Ma a lakáskérdés megoldatlansága az egyik oka annak, hogy egy munkás nem megy el a lakóhelyétől távolabbra dolgozni. A minimálbér 40 százaléka idén 51 ezer forint, ez már érezhető segítséget jelent akár budapesti vagy más nagyvárosi lakásbérlés során is.

Magasabb összeg lesz adható

Az adómentesen nyújtható támogatás növekszik 2018-tól. A minimálbér 40 százaléka helyett annak 60 százalékáig terjedhet az első két évben a havi támogatási összeg. Azaz a mostani 51 ezer helyett 76.500 forint lenne az adható támogatás, akkor is, ha a minimálbér nem emelkedne közben. A kötelező legkisebb munkabér azonban várhatóan 138 ezer forint lesz (erről még nincs végleges döntés), ami 82.800 forintra emeli az adómentes albérleti támogatást is. Emelkedik a harmadik évtől nyújtható támogatások mértéke is. A 3-4. évben a minimálbér 25 százaléka helyett 40 százalékot lehet folyósítani, az ötödik évben pedig a 15 százalék helyett 20 százalékot. Öt év után már nem adható albérleti támogatás.

Változtak a támogatás feltételei is

Sokak számára nyitja meg a lehetőséget, hogy könnyítettek a támogatás feltételein. Jelenleg még csak az kaphatja ezt a segítséget, aki legalább heti 36 órás munkaviszonyban dolgozik, és határozatlan idejű munkaszerződése van. Ez utóbbi feltétel zár ki nagyon sokakat a támogatottak köréből. Jövőre ezt eltörlik, s a határozott idejű szerződéssel rendelkező alkalmazottakat is lehet támogatni ezen a módon. Az a feltétel továbbra is fennáll, hogy a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 kilométerre legyen egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhely közötti közlekedés 3 óránál több időt vegyen el. Pontosították a lakástulajdonra vonatkozó feltételt is – ami kizáró ok a támogatás megadásánál. A támogatás akkor adómentes, ha a dolgozónak nincs 50 százalékot meghaladó tulajdona az érintett településen

– a támogatás ideje alatt

– és az azt megelőző 12 hónapban.

Az nem kizáró ok, ha van ennél nagyobb tulajdonjoga, de azt haszonélvezeti jog terheli (hiszen akkor nem tud beköltözni). A könnyítés tehát az 2017-hez képest, hogy jövőre már nem zárják ki azt a támogatottak közül, akinek 50 százaléknál kisebb tulajdonjoga van egy lakásban a munkavégzési helye szerinti településen vagy annak a közelében (60 kilométeres körön belül). A munkáltatónak a támogatás megadásakor nem kell vizsgálnia, hogy a dolgozójának van-e ilyen tulajdonjoga vagy nincs. Hiszen a vagyoni helyzetét nem ellenőrizheti, nem lát bele a nyilvántartásokba. Az érintett dolgozóktól egy nyilatkozatot kell beszerezni, melyben kijelentik, hogy nem rendelkeznek ilyen tulajdonjoggal.

Miért jó a vállalkozásnak az albérleti támogatás?

A gyáripartól az idegenforgalmon át az építőiparban is mindenütt probléma, hogy a munkáltatók nem találnak megfelelő szakembereket az üres álláshelyekre. A lakáshiány is gátolja a dolgozók munkába állását. Aki nem tudja a lakáshelyzetét biztonságosan megoldani, nem fog a lakóhelyétől több száz kilométerre elmenni munkát vállalni. A munkaadó csak rendkívüli terhekkel tud ugyanannyi pénzt nettó fizetésként adni, mint amennyi az albérleti támogatás lehet. A 2018-ban maximálisan adható 82.800 forint mindössze 55 ezer forintot jelentene a dolgozónak, ha azt fizetésként kapná meg. Eközben a vállalkozónak ezen 102 ezer forintos havi költsége volna. Az adómentes albérleti támogatás kihasználásával mindketten jobban járnak: a dolgozó többet kap, a vállalkozónak meg kevesebbe kerül ugyanannak az összegnek a kifizetése. A 2018-tól érvényes új szabályok népszerűvé tehetik ezt a támogatást a szezonális munkaerőt igénylő szakmákban is. A korábbi feltételek kizárják a támogatás lehetőségét a kizárólag a nyári szezon idejére felvett személyzet számára. Jövő nyáron azonban ez a lehetőség is segítheti a Balaton, vagy más szezonális helyszín idegenforgalmát.

Forrás: Új Média Kft. 

További kérdések esetén, keress minket a megadott elérhetőségek valamelyikén!