Blog: adózás

KATA adózás

2018. március 9., címkék: adózás

A kisadózó vállalkozások tételes adója igen kedvező adózási forma, viszont itt is vannak feltételek, szabályok és kötelezettségek.  Az itt felsorolt dolgok csak töredéke annak, amit a KATA-s adózásról tudni kell. Nézzük a legfontosabbakat!

SZJA bevallás

2018. március 2., címkék: adózás
17SZJA

A magánszemélyek számára 2018.05.22. a személyi jövedelemadó bevallás, közismert nevén SZJA bevallás beküldési határidő.  A munkáltatóknak január 31.-ig kellett kiadni munkavállalóik számára az adóbevalláshoz szükséges  17M30-as nyomtatványokat. 
Idén is több féle módon lehet benyújtani a NAV-nak az SZJA bevallást. Nézzük is!

Külföldi megrendelő fuvarjának számlázáskor figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatást vállalkozásnak vagy magánszemélynek nyújtottuk. Ez határozza meg, hogy a fuvart áfával vagy áfa nélkül számlázzuk.

Sok vállalkozó csak utólag kap a fejéhez, ha nem vett észre idejében egy kedvezményt, egy megtakarítási lehetőséget. Ilyen az üzemanyag-megtakarítás kérdése is. Mit tehet a vállalkozó, ha utólag jön rá, hogy csökkenthette volna a költségeit az üzemanyag-megtakarítás elszámolásával?

Összeszedtük az idei évre vonatkozó leglényegesebb változásokat.  Van adó és járulék változás, továbbá olyan újdonságok, amik szinte minden vállalkozó életét érinti.