Blog: foglalkoztatás

Táppénz, betegszabadság

2018. április 27., címkék: foglalkoztatás

Minden munkavállalóval előfordulhat, hogy beteg lesz vagy egyéb okok miatt otthon kell maradnia. A biztosított munkavállalók ilyenkor sem maradnak pénz nélkül, hiszen betegszabadság vagy táppénz jár nekik. Mi a különbség a kettő között? Mutatjuk!

Bizonyos feltételek mellett a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló munkába járásának költségeit, amiből általában a munkáltatónak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége!

Sok vállalkozó csak utólag kap a fejéhez, ha nem vett észre idejében egy kedvezményt, egy megtakarítási lehetőséget. Ilyen az üzemanyag-megtakarítás kérdése is. Mit tehet a vállalkozó, ha utólag jön rá, hogy csökkenthette volna a költségeit az üzemanyag-megtakarítás elszámolásával?

Minimálbért, vagy garantált bérminimumot kapjanak a konyhai dolgozók?

Milyen bért kell adni annak a konyhai dolgozónak, aki főz vagy süteményeket készít, de nem rendelkezik szakács vagy cukrász végzettséggel? Mi dönti el, hogy a minimálbér, vagy a garantált bérminimum lesz-e az elvárás?

Összeszedtük az idei évre vonatkozó leglényegesebb változásokat.  Van adó és járulék változás, továbbá olyan újdonságok, amik szinte minden vállalkozó életét érinti.